Hvilken brenner eller stormkjøkken er best for meg?
Brennere og stormkjøkken kan være et vanskelig valg, men vi har gjort det litt enklere for deg, slik at du kan få en bedre oversikt og idé om hva du bør velge.
Viktig å huske på når du velger stormkjøkken.
Hva slags turer skal du ut på?
Skal du bruke den selv eller med hele familien?
Hva mer krever du av kjøkkenet?
Skal du bruke det om vinteren?
Få bedre forbrenning.
Dra nytte av vindbeskyttelse og lokk, mer effektivt og bra for miljøet.
Ta med fyrstikker og lightere, selv om kjøkkenet har tenner.
Dobbeltsjekk så alt fungerer før hver tur.
Velger du en varmeveksler er den mer økonomisk bærekraftig.
GASSKJØKKEN/BRENNER
Gass er enkel å bruke, har kort koketid og er svært effektiv. Enkel å pakke ut, rengjøre og starte hvis du trenger en rask restitusjon. Alltid lett å kontrollere forbrenningen. Ca 6-8 minutter i forskjell i koketid sammenlignet med sprit. Ulempene med gass er at det alltid er litt igjen i beholderen, så den må leveres på gjenvinningsstasjon på grunn av eksplosjonsfare. Er det noen grader under null, kan det være vanskelig å få i gang kjøkkenet. Et tips er å varme den i soveposen, sekken eller nær kroppen på en eller annen måte. Ellers finnes det også vintergass.
SPRITBRENNER
Spritbrenner er blant de vanligste vi har på markedet og har eksistert nesten lengst. Det er billig, miljøvennlig og blant de billigere alternativene. Enkel å bruke, bare tilsett sprit i beholderen og tenn på. Du kan alltid resirkulere spritflaskene enklere enn gass, og flaskene krever ikke så mye resirkulering fra et miljøperspektiv. Ulempen kan være at det er litt lavere effekt, tar lengre tid å koke væske. Er det mange minus trengs det mye mer drivstoff da det forbruker mer og kan sote igjen raskere og det er vanskelig å justere riktig flammemengde.
MULTIFUELBRENNER
Disse kjøkkenene er svært nyttige da det er mulig å bruke nesten hvilken som helst forbrenningsvæske, til og med bensin og diesel. Perfekt hvis du er på reise og ikke kan ta med beholdere eller brennbare væsker. Uansett hvor du går i verden, finner du drivstoff til disse. Det krever litt øvelse å lære seg disse kjøkkenene, de er også ganske dyre, så vær sikker på hva du virkelig trenger før du bestemmer deg for å kjøpe.
VED/GRILL
Vedkjøkkenet har, som det høres ut, naturlig brensel, og gir en bedre hyggefaktor. Hvem liker ikke å stikke en pinne i ilden? Hyggefaktoren kan imidlertid forstyrres ved å finne ved eller pinner som brenner godt om det er vått eller kaldt og mye snø på bakken. Du må også holde ilden og glørne i gang så den fortsetter å gi varme og energi. Noen har smarte varmegeneratorer som omdanner varmen til strøm slik at du kan lade Powerbanker, mobiltelefoner, hodelykter eller lignende. Men det praktiske er at drivstoffet er alt som vanligvis er rundt deg på bakken. Du trenger ikke å bære drivstoff, noe som øker vekten.
Vi har ulike volumer av gassbrennere, dels beholdere med gass men også redskap, kjeler eller kasseroller som du tilbereder maten i.
Gassbeholderne er mellom ca 100g-230g for de mindre kjøkkenene, mens vi også har ca 0,6L-1,0L flasker for større kjøkken eller multifuel brennere.
Grytene og pannene varierer i brakettene avhengig av modell, alt fra ca 0,4L-2,0L avhengig av hvor mange personer eller store porsjoner du vil lage om gangen.
Vedbrennere har forskjellig design, mange ser ut som griller, rektangulære modeller. Mens noen andre er mindre, kompakte og har er firkantet design. Skal det føles som om du sitter i hagen og griller? Så vi har mange forskjellige bærbare komfyrer og griller.
Vi anbefaler:
For lettere solo-turer har vi OPTIMUS CRUX LITE med kjeler og testvinneren MSR POCKETROCKET
For familien eller større selskap har vi en trevariant FIREBOX COMBOKIT og gassvariant PRIMUS ESSENTIAL med PRIMUS ESSENTIAL KJELER
Skal du på lengre turer og vinterturer er OPTIMUS POLARIS et bra valg, men også PRIMUS OMNILITE med PRIMUS PRIMETECH kjeler.
Viktig å huske på når du bruker kjøkkenet og hvor:
Hvis det er bålforbud, sjekk nøye hva som gjelder for deg og der du skal oppholde deg, det er som regel lokale regler og forskrifter å forholde seg til. Stormkjøkken med gass- eller spritflammer er vanligvis tillatt. Men i noen ekstreme tilfeller kan det være forbudt å tenne åpen flamme med både gass og stormkjøkken. Dobbeltsjekk hva kommunen eller fylket sier.
Men du kan bruke det hele året, men vær forsiktig med plasseringen av overflaten da den fort blir varm. Hvis du fyrer, tenk på fare for brannspredning og på planter og at vegetasjon kan bli skadet. Ikke riv grener eller pinner fra levende trær. Plukk pinner, kongler og ved fra bakken så du ikke skader miljøet unødvendig.
Har du spørsmål eller tilbakemeldinger om teksten, eller vil du kanskje vite mer om hvordan du får riktig kjøkkenutstyr. Ta gjerne kontakt med vår kundeservice Support@bikeshop.no. Vi hjelper deg gjerne videre.