GUIDER

Hvordan velge riktig kjøkkenutstyr til turen?

 

I kjøp av kjøkkenutstyr blir du møtt med det som virker som et hav med muligheter, hva skal du gå for, hva passer til ditt bruk? Det skal vi se nærmere på nå. Som hovedregel kan vi si med en gang at for korte turer eller om du er ute alene så vil det holde med noe minimalt, som et stormkjøkken, kopp/mugge og en spork. For større grupper og lengre turer er kokesett og kjeler veldig kjekt.

 

Kokesett/kjelesett eller kjøpe løst?

Kokesett er et godt valg om du skal på touring som trenger produkter med lavt volum. Kokesettene består som regel av kjeler, stekepanne, lokk osv. og kan pakkes sammen i den største kjelen til å bli meget kompakt. På bikepackingturer liker vi det mer kompakt og du har muligheten til å sette sammen ditt eget kit. Da kan det være klokt å kjøpe løse produkter, dette gir deg god valgfrihet til å ta med deg akkurat det du ønsker.

 

Fordeler og ulemper med de ulike materialene

 

Aluminium

Fordeler: Lav vekt, et rimelig alternativ og god varmeledning, god til matlaging

Ulemper: Slites ned over tid av mat med syreinnhold, får lett riper og bulker.

 

Hard-eloksert aluminium

Fordeler: Fordelene til aluminium, men mye mer holdbart og solid

Ulemper: Får lettere bulker enn titan og stål.

 

Rustfritt stål

Fordeler: Mer solid og holdbart enn aluminium. Supert til bålbruk. Holder seg blankt. Lett å rengjøre

Ulemper: Tyngre enn aluminium, ikke like god varmeledning

 

Titan

Fordeler: Ekstremt lett, går ikke på bekostning av styrke og holdbarhet, varmes opp hurtig

Ulemper: Mer kostbar i forhold til «konkurrentene»,

 

Plastikk

Fordeler: Lav vekt, prisgunstig, perfekt for bestikk/redskap og matbeholdere

Ulemper: Ikke like holdbart eller varmeresistent som metall, noen typer plastikk kan absorbere matsmak og lukt

 

Viktige ting å tenke på

Størrelsen på den største kjelen i kokesettet ditt burde være nok til at det er plass til en halv liter vann til hver person som kjelen skal brukes av. For eksempel, er det 4 stykker i turfølget og din kjele skal tilberede måltidet, burde 2 liter være minimum størrelse.

 

Antall kjeler i kokesettet ditt avhenger av hva slags type matlaging du har tenkt til å gjennomføre og hvor mange det skal lages mat til. Går det i matposer eller tørket mat for inntil to personer så holder det som regel med en kjele. Skal du lage mer avanserte retter eller måltider til en større gruppe så er det klokt med flere kjeler i settet ditt.

 

Lokk er svært viktig, det reduserer koketiden, sparer brensel og reduserer søling. Enkelte kokesett har lokk inkludert til hver kjele, eller bare til en. Noen lokk kan også brukes som en stekepanne eller tallerken.

 

Sørg for at du vet om kjelen kan løftes trygt før kjøp, hvis ikke anbefaler vi deg å gå til anskaffelse av en kjeleklype. Kjøper du et kokesett så følger ofte kjeleklype med.

 

Husk å ta med deg bestikk og andre små redskap som trengs for å tilberede og nyte måltidene du lager.