Kokesett/kjelesett eller kjøpe løst?
Kokesett er et godt valg om du skal på touring som trenger produkter med lavt volum. Kokesettene består som regel av kjeler, stekepanne, lokk osv. og kan pakkes sammen i den største kjelen til å bli meget kompakt. På bikepackingturer liker vi det mer kompakt og du har muligheten til å sette sammen ditt eget kit. Da kan det være klokt å kjøpe løse produkter, dette gir deg god valgfrihet til å ta med deg akkurat det du ønsker.
Fordeler og ulemper med de ulike materialene
Aluminium
Fordeler: Lav vekt, et rimelig alternativ og god varmeledning, god til matlaging
Ulemper: Slites ned over tid av mat med syreinnhold, får lett riper og bulker.
Hard-eloksert aluminium
Fordeler: Fordelene til aluminium, men mye mer holdbart og solid
Ulemper: Får lettere bulker enn titan og stål.
Rustfritt stål
Fordeler: Mer solid og holdbart enn aluminium. Supert til bålbruk. Holder seg blankt. Lett å rengjøre
Ulemper: Tyngre enn aluminium, ikke like god varmeledning
Titan
Fordeler: Ekstremt lett, går ikke på bekostning av styrke og holdbarhet, varmes opp hurtig
Ulemper: Mer kostbar i forhold til «konkurrentene»,
Plastikk
Fordeler: Lav vekt, prisgunstig, perfekt for bestikk/redskap og matbeholdere
Ulemper: Ikke like holdbart eller varmeresistent som metall, noen typer plastikk kan absorbere matsmak og lukt
Viktige ting å tenke på
Størrelsen på den største kjelen i kokesettet ditt burde være nok til at det er plass til en halv liter vann til hver person som kjelen skal brukes av. For eksempel, er det 4 stykker i turfølget og din kjele skal tilberede måltidet, burde 2 liter være minimum størrelse.
Antall kjeler i kokesettet ditt avhenger av hva slags type matlaging du har tenkt til å gjennomføre og hvor mange det skal lages mat til. Går det i matposer eller tørket mat for inntil to personer så holder det som regel med en kjele. Skal du lage mer avanserte retter eller måltider til en større gruppe så er det klokt med flere kjeler i settet ditt.
Lokk er svært viktig, det reduserer koketiden, sparer brensel og reduserer søling. Enkelte kokesett har lokk inkludert til hver kjele, eller bare til en. Noen lokk kan også brukes som en stekepanne eller tallerken.
Sørg for at du vet om kjelen kan løftes trygt før kjøp, hvis ikke anbefaler vi deg å gå til anskaffelse av en kjeleklype. Kjøper du et kokesett så følger ofte kjeleklype med.
Husk å ta med deg bestikk og andre små redskap som trengs for å tilberede og nyte måltidene du lager.